Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa dobio međunarodno licenciranu instruktoricu K9 timova

Nove obavijesti Vijesti

Policijska službenica Zvjezdana Kušter i njen vjerni belgijski ovčar Nick Blade uspješno su završili izazovnu obuku Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex). Ova hrabra policijska ekipa stekla je međunarodnu licencu instruktora K9 timova u području detekcije tvari.

Obuka je trajala godinu dana i sastojala se od sedam modula. Prvi modul bio je online ispit, a zatim su uslijedila četiri modula teorije i praktičnog rada sa psima. Tijekom posljednja dva modula obuke, polagali su se certificirani testovi za vodiče pasa i instruktore.

U obuci je sudjelovalo 21 polaznik, vodiča službenih pasa i instruktora iz 15 europskih zemalja. Instruktorica Zvjezdana Kušter istaknula je da je njen osnovni motiv bio unaprijediti nacionalne obuke za vodiče službenih pasa te prenijeti stečeno znanje drugima.

Drugi, šesti i sedmi modul obuke održani su u obučnom centru Guarda Nacional Republicana Queluz u Portugalu, dok je Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ organizirala treći, četvrti i peti modul.

Ove godine u Hrvatskoj je dosad održano ukupno 10 obuka raznih profila u suradnji s Frontexom. Od godišnjih usavršavanja i testiranja pripadnika stalnih Frontexovih snaga do obuka za otkrivanje kaznenih djela vezanih za motorna vozila ili prekogranični kriminal, Policijska akademija nastoji dići standarde obuke na najvišu razinu.

Napomenimo i da Policijska akademija, uz financijsku potporu Frontexa, nabavlja opremu i jača svoje kapacitete kako bi osigurala sigurnost i usklađenost u cijelom schengenskom području.

Izvor i foto: Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“

Odgovori