Bartulica postavio uvjete- sve ovisi o Plenkoviću

Nove obavijesti Politika Vijesti

Nakon što je u srijedu Josip Jurčević rekao da neće dati potpis Plenkoviću za mandatara jer DP nije dobio resor ministarstva kulture, pojavio se još jedan član DP-a, Stjepo Bartulica, koji je nezadovoljan sadržajem.

Stjepo Bartulica, član DP-a, na današnjoj sazvanoj tiskovnoj konferenciji za medije , izrazio je svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom za buduću vladu na nedavnoj konferenciji za medije. Naglasio je da je od početka podržavao pregovore s HDZ-om i da je sretan što je dogovor postignut.

Bartulica je istaknuo da je sadržaj puno bitniji od forme te da će se tek sada ulaziti u novu fazu gdje će se sadržaj definirati. On je naglasio da će se ideološka kolonizacija Hrvatske zaustaviti te da će svaki sadržaj koji upućuje na rodnu ideologiju i druge pokušaje indoktrinacije djece u školstvu nestati.

Također je istaknuo problem s dolaskom velikog broja stranih radnika, navodeći da je lakše dobiti radnu dozvolu za radnika iz Azije nego što naši ljudi iz Južne Amerike dobiju svoje domovnice i druge dokumente. Bartulica je obećao da će se to promijeniti i ubrzati, te da će se tražiti otvaranje novih konzularnih ureda, pogotovo u zemljama Južne Amerike.

Bartulica je također izrazio zabrinutost zbog nedostatka jasnih odgovora o tome kako je potrošeno toliko novaca i o drugim štetnim posljedicama koje su nastale za vrijeme globalne krize. Insistirao je na tome da javnost sazna istinu o tome.

Što se tiče kulturne politike, Bartulica je najavio da će tražiti osnivanje novog muzeja u Zagrebu koji će biti posvećen žrtvama komunističkog terora. Naglasio je da Hrvatska nije provela lustraciju, za razliku od drugih zemalja u srednjoj Europi, te da je potrebno napraviti minimum minimuma kako bi mladi naraštaj saznao istinu o tom razdoblju.

Bartulica je zaključio da će se u sljedećim danima morati ispregovarati puno toga, ali je ponovio da je za njega sadržaj puno bitniji od forme. Naglasio je da je dobio odgovor na to tko će činiti većinu, a sada slijede odgovori na to što će ta buduća zajednička vlada provoditi.

Na upit novinara o financiranju Novosti, Bartulica je kazao kako nije ljubitelj da država puno toga financira, radije bi da čitatelji i slušatelji određuju što prolazi u medijskom prostoru. U Hrvatskoj, na žalost, imamo tu praksu, rekao bi i zloupotrebu, od strane onih koji su na vlasti da i utječu na taj način. Nisam veliki zagovornik tog modela, objasnio je Bartulica, te na kraju dodao kako porezni obveznici nisu dužni, i ne trebaju financirati ono što njih vrijeđa, njihove osjećaje i ono što je zapravo je zapravo čista ideologija.

Odgovori