Arsen Bauk o partizanskim pjesmama

Nove obavijesti Politika Vijesti

ZAGREB, 22. lipnja 2024. (Hina) – SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk uputio je u subotu, povodom Dana antifašističke borbe ,ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek zastupničko pitanje kada će resorno ministarstvo u registar nematerijalne baštine upisati partizanske pjesme po uzoru na Sloveniju.

“Uz čestitke za današnji državni blagdan, prinosim Vašoj pozornosti da su, odlukom Ministarstva kulture Republike Slovenije, partizanske pjesme nedavno upisane u registar nematerijalne kulturne baštine Slovenije”, poručio je Bauk ministrici kulture i medija putem instituta zastupničkog pitanja.

U priopćenju slovenskog ministarstva kulture, pojasnio je, navodi se da slovenske partizanske pjesme potiču od narodnih borbenih pjesama, da su nastale tijekom Drugog svjetskog rata te da su nakon završetka rata stup državne glazbene produkcije i dio formalnog obrazovanja.

“Prema dostupnim podacima vidljivo je da je odnos broja boraca tijekom svih godina Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj bio od tri do 13 puta veći u Hrvatskoj nego u Sloveniji, što je daleko više od odnosa broja stanovnika naše dvije zemlje”, istaknuo je zastupnik. 

Naglašava nadalje kako su Republika Slovenija i Republika Hrvatska jedine države nastale raspadom SFRJ koje su danas članice EU, Schengena i eurozone. “Možemo reći da smo mnoge stvari u povijesti dijelili, uključujući i vrhovnog zapovjednika vojske o kojoj se radi jer su mu roditelji također iz Hrvatske i Slovenije. Jedino što nismo uspjeli dogovorno podijeliti je Savudrijska vala/Piranski zaljev. Što se tiče glazbenog ukusa, naše dvije zemlje su, otkad je omogućeno glasanje publike, redovito jedna drugoj davale veliki broj bodova na Eurosongu”, dodao je još Bauk. 

Kad se sve to uzme u obzir – masovnije sudjelovanje, zajednička povijest, zajednička europska sadašnjost, zajednička antifašistička borba i kompatibilan glazbeni ukus, jedino pitanje koje se može postaviti, poručio je, jest kad će Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u registar nematerijalne baštine upisati partizanske pjesme. 

Zastupničko pitanje zaključio je porukom “smrt fašizmu!” te linkom koji vodi na YouTube i pjesmu “Naša vojska” koja je, naveo je, dio nematerijalne baštine Republike Slovenije.

(Hina)

Foto: Ilustracija/arhiv

Odgovori