Amerika bi uskoro mogla zabraniti TikTok u cijeloj zemlji

Nove obavijesti Svijet Vijesti

TikTok je podnio prvi veliki podnesak kako bi osporio zakon koji je predsjednik Biden potpisao u travnju, a kojim bi se aplikacija zabranila u cijeloj zemlji, osim ako se ne proda kupcu koji nije iz Kine, napisala je Suzanne Nuyen za npr.org.

Kako stoji u objavi, američke vlasti su zabrinute da bi kineska vlada mogla koristiti aplikaciju za špijuniranje američkih građana, ili za širenje propagande.

TikTok kaže kako bi se zabranom prekršio Prvi amandman. Interni dokumenti otkrivaju pregovore iza kulisa s američkom vladom, uključujući sporazum o nacionalnoj sigurnosti na otprilike 100 stranica koji bi američkim dužnosnicima dao mogućnost da obustave aplikaciju ako postane prijetnja.


Ti su dokumenti “velika stvar” jer pokazuju koliko je daleko tvrtka bila spremna ići kako bi umirila strahove Washingtona, kaže Bobby Allyn iz NPR-a za Up First.

Dužnosnici Bidenove administracije rekli su Allynu da je sve manje od odvajanja Tiktoka od matične tvrtke u kineskom vlasništvu, ByteDance, “nesustavno”. Allyn kaže da bi Vrhovni sud na kraju mogao odlučiti o slučaju. Ako se zabrana potvrdi, to bi “dodatno rascjepkalo internet”, stoji u objavi Suzeane na npr.org.

(npr.orh/Suzana Nuyen)

Odgovori