Američki novinar Evan Gershkovich optužen za špijunažu: ukoliko bude proglašen krivim, prijeti mu do 20 godina zatvora

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Evan Gershkovich reporter Wall Street Journala, koji je u zatvoru u Rusiji više od tjedan dana zbog optužbi za špijunažu, SAD ne dolazi do diplomatskih napora za njegovo oslobođenje.

Bidenova administracija tvrdi da optužbe protiv Gershkovicha lažna, a Rusija te optužbe smatra ozbiljnijima od drugih slučajeva u kojima je izvršila razmjenu zatvorenika.

U priopćenju objavljenom u četvrtak, moskovsko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je Gershkovich “uhićen na djelu dok je pokušavao doći do povjerljivih informacija, koristeći svoj novinarski status kao paravan za nezakonite radnje kvalificirane kao špijunaža” i pokušaje SAD-a da izvrše pritisak na ruske vlasti osloboditi ga bilo je “uzaludno i besmisleno”.

Interfax, ruska novinska agencija, izvijestila je u petak da su ruski istražitelji službeno optužili Gershkovicha za špijunažu, te da su njegovi odvjetnici uložili žalbu, koja bi trebala biti saslušana na sudu u Moskvi sredinom travnja, piše ABCNews.

Gershkovich se izjasnio da nije kriv za optužbe za špijunažu. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu do 20 godina zatvora.

Postoji mogućnost da se za američkog novinara ponudi razmjena, a za mogućeg zatvorenika spominje se ruski državljanin Vadimir Krasikov, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Njemačkoj od 2019.

Odgovori