Albert Einstein: Genij koji je promijenio svijet

Nove obavijesti Obljetnice Svijet Vijesti

Albert Einstein, rođen 14. ožujka 1879. godine, bio je teorijski fizičar čiji je rad na teoriji relativnosti revolucionirao naše razumijevanje prostora, vremena i gravitacije.

Rani život i obrazovanje

Einstein je rođen u Ulmu, u Kraljevini Württemberg u Njemačkom Carstvu. Pokazao je rano zanimanje za prirodu i matematiku, iako nije bio izvanredan student. Nakon što je završio srednju školu u Švicarskoj, Einstein je studirao fiziku na Politehničkom institutu u Zürichu.

Karijera i dostignuća

Nakon što je diplomirao, Einstein je radio u Patentnom uredu u Bernu, gdje je imao dovoljno slobodnog vremena da razvija svoje ideje o fizici. Godine 1905., koju se često naziva njegovom “čudesnom godinom”, objavio je četiri rada koja su postavila temelje moderne fizike.

Najpoznatiji Einsteinov doprinos je njegova Teorija opće relativnosti, koja je predstavljena 1915. godine. Ova teorija, koja opisuje gravitaciju kao zakrivljenost prostor-vremena uzrokovanu masom i energijom, predvidjela je postojanje crnih rupa i gravitacijskih valova, fenomena koji su potvrđeni tek desetljećima kasnije.

Kasniji život i naslijeđe

Einstein je ostatak života proveo radeći na različitim problemima u fizici, ali nikada nije uspio formulirati svoju traženu “teoriju svega” koja bi objedinila sve poznate fizičke sile. Preminuo je 18. travnja 1955. godine, ali njegovo naslijeđe živi. Danas je Einsteinov lik sinonim za genija, a njegova teorija relativnosti ostaje jedan od temelja moderne fizike.

Odgovori