Aktualno u Hrvatskom saboru: Jeckov i Puljak postavljale pitanja ministru Dabru

Nove obavijesti Politika Vijesti

Hrvatska zastupnica iz redova srpske nacionalne manjine, Dragana Jeckov , postavila je pitanje potpredsjedniku Vlade i i ministru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipu Dabri, ”  u razgovoru sa poljoprivrednicima i stočarima najčešće ćete čuti da se žale da nemaju dovoljno poljoprivrednog zemljišta ili pak da se to državno poljoprivredno zemljište ne raspoređuje odgovarajućom dinamikom.  Kako to planirate poduzeti, kako bi se postupci raspolaganja državnom poljoprivrednim zemljištem ubrzali, i kako bi poljoprivrednici stočari konačno dobili plodne oranice, kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i sačuvali svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva:”

Ministar poljoprivrede, Josip Dabro, odgovorio je na pitanja zastupnice Dragane Jeckov o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem.

Od 2018. godine, Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je 466 prijedloga od jedinica lokalne samouprave za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem u površini od 354.1112 ha. Suglasnost je dana na iznosu od 195.000. Ministarstvo je zaprimilo odluke, to jest prijedlog odluka sa najnižim cijenama koje će pustiti u funkciju.

Ministar Dabro ističe važnost razgovora s čelnicima lokalne samouprave o raspisivanju programa. Neki su već napravili program, a ministar je, s obzirom na to da je došao u Ministarstvo poljoprivrede, počeo se baviti time koliko ima vremena. Postoje određene greške i poteškoće koje treba ispraviti zajedno s čelnicima lokalne samouprave.

Ono što je bitno je da postoji program koji nije prihvatljiv malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ministar Dabro će koristiti odredbe Zakona i pokušati s jedinicama lokalne samouprave da to usklade. Ako ne postoji odluka u Zakonu o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, ministar može napraviti program raspolaganja i pustiti ga na teren.

Ministar Dabro je svjestan da proces traje predugo i obećao je ubrzati ga. Zamolio je za strpljenje i dao rok od šest mjeseci, vjerujući da će svi biti zadovoljni.

Zastupnica Dragana Jeckov izrazila je nezadovoljstvo odgovorom ministra poljoprivrede, Josipa Dabro.

U svom očitovanju ministru Dabri, zastupnica Jeckov ističe da je ministarski entuzijazam opao i da je nezadovoljna odgovorom koji je dobila od ministra. Međutim, naglašava da je mnogo važnije što poljoprivrednici i stočari, koji željno čekaju odluku ministra, neće biti zadovoljni njegovim odgovorom.

Zastupnica Jeckov izražava zabrinutost da će poljoprivrednici i stočari, u nedostatku odluke, morati potražiti rodna polja u inozemstvu, poput Irske i Engleske. Izražava strah da će u našoj zemlji ostati samo rodna ideologija.

Zastupnica Jeckov poziva ministra Dabru da preuzme akciju i donese odluke koje će biti u korist poljoprivrednika i stočara.

Zastupnica Hrvatskog sabora, Marijana Puljak, postavila je niz pitanja ministru poljoprivrede, Josipu Dabri, o njegovom obrazovanju i planovima za gospodarenje dabrovima u Hrvatskoj.

Zastupnica Puljak izrazila je zabrinutost zbog nedostatka konkretnih planova za gospodarenje dabrovima, unatoč njihovoj sve većoj prisutnosti u Hrvatskoj. Istaknula je da Ministarstvo poljoprivrede treba donijeti takve planove na temelju zakona o lovstvu.

Osim toga, zastupnica Puljak izrazila je sumnje o načinu na koji je ministar Dabro stekao svoju diplomu. Napomenula je da nije sporno što ministar Dabro, koji je sada na čelu Ministarstva poljoprivrede, ima diplomu kineziologije, već kako je došao do te diplome.

Zastupnica Puljak postavila je ministru Dabri nekoliko pitanja o njegovom obrazovanju, uključujući koja su mu bila tri najdraža profesora na fakultetu, koja su mu bila tri najdraža kolegija i u kojem je kafiću najčešće boravio kao student.

Zastupnica Puljak završava svoj upit s nadom da će ministar Dabro pružiti jasne odgovore na ova pitanja i pokazati transparentnost u svom radu

Povredu poslovnika zatražio je zastupnik Ive Ćaleta Car: Balvan u svom oku, vaš žetončić u gradskom vijeću Grada Splita, gospodin Damir Barbir, je deset godina studirao pravo u Splitu, pa kada nije uspio dobiti diplomu, otišao je u Novi Sad i tamo je nakon nekoliko mjeseci dobio diplomu. Možda bi bilo bolje da prvo riješite stvari u svojoj kući pa da onda docirate drugima. – dobio je opomenu od Jandrokovića.

Ministar Dabro odgovorio je na upit zastupnice Puljak u vezi s problematikom dabrova, svoje diplome i nadolazećeg EURO-a.

Govoreći o dabrovima, ministar je istaknuo da su to zaštićene životinje i da stručne službe ministarstva rade na izradi plana gospodarenja ovom vrstom životinja. Dodao je da nije želio komentirati tragičan slučaj čovjeka koji je izvršio samoubojstvo, a koji je bio povezan s problematikom dabrova.

Što se tiče njegove diplome, ministar je naglasio da je znanost za visoko obrazovanje – tu je uslijedio smijeh ostalih ministara u okruženju koji su mi prišaptali, a ministar Dabro se brzo ispravio – Agencija za znanost i visoko obrazovanje jedina institucija koja provjerava validnost diploma.

Na kraju, ministar je apelirao na zastupnicu Puljak, koja predstavlja građane svoje izborne jedinice, da pokuša dogovoriti da građani Splita mogu gledati reprezentaciju Hrvatske na nadolazećem EURO-u.

Očitovanje zastupnice Puljak prema ministru Dabri ; Nisam ni očekivala da će te odgovoriti na pitanje o obrazovanju, jer ga ne znate. Možda bi bilo bolje da sam vam postavila pitanje, koja vam je najdraža Benzinska postaja u Travniku. Što se tiče Agencije za obrazovanje, koje je poslalo svoje priopćenje u vezi vaše diplome, je ustvari Agencija za znanost i visoko obrazovanje, molim vas naučite bar naslov. I čestitam vam na brizi za dabrove, vidim da ste naučili da je to dio odgovornosti vašeg ministarstva. I za kraj, oko EURA. U cijelom Gradu Splitu će se gledati EURO, osim u zaštićenom kulturnom dobru, jer je Dioklecijanova palača zaštićeno kulturno dobro i po uputama konzervatora televizija ne može biti na otvorenom prostoru u Dioklecijanovoj palači. Pet stotina metara dalje, ili šest minuta hoda, će biti i na otvorenom, biti će Fun zone, cijeli Split će gledati i navijati za Hrvatsku reprezentaciju.

Povredu poslovnika zatražio je i gradonačelnik Grada Vukovar, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik, Ivan Penava: Slučajno sam studirao na tom fakultetu, i diplomirao na tom fakultetu kao jedan od najboljih studenata na godini. Ne jednom sam sjedio u društvu ministra sa profesorom Sertićem, profesorom Jukićem i ostalim profesorima s tog fakulteta. Nevjerojatno mi je da se vi pozivate na legitimitet, nakon svih potvrda tog istog fakulteta o ispravnosti diplome ministra Dabre. – uslijedila je opomena ok Jandrokovića.

Zastupnik Tomislav Šuta zatražio je povredu poslovnika te se obratio zastupnici Puljak, riječima; Način na koji ste vi ovo izložili, i kazali, to je jedna sramota prema Hrvatskoj državi i način na koji ste izložili je podcjenjivački, kako za Grad Split, tako i za Hrvatsku reprezentaciju. Ovo vam samo može biti sramota i na način na koji izlažete u Hrvatskom saboru. – Također je uslijedila opomena, jer nije bila povreda, nego replika.

Zastupnik Andro Krstulović Opara je također zatražio povredu poslovnika prema zastupnici Puljak; Zastupnica je uvrijedila ministra i zdravu pamet. Gospođa je zastupnica Grada Zagreba, i ne može tumačiti što se događa u Splitu. Poziva se na konzervatorske smjernice koje će štiti gradsku jezgru i ne smije biti televizije zbog toga jer se uništava gradska jezgra pod zaštitom UNESCO-a. Gdje ste to pročitali, pokažite mi te konzervatorske smjernice. Izmišljate, manipulirate, jer u konzervatorskim smjernicama tako nešto ne stoji. J sam bio konzervator nekoliko godina i znam da to što govorite, ne stoji, rekao je Opara zastupnici Puljak. – uslijedila je opomena.

Odgovori