Aktualni sat zagrebačke gradske Skupštine: glavna tema je bila sanacija odlagališta Jakuševac u Zagrebu

Nove obavijesti Politika Vijesti

ZAGREB, 27. lipnja 2024. – Aktualni sat zagrebačke gradske Skupštine u četvrtak su obilježile teme rebalansa, sinoćnjeg požara manje količine neopasnog glomaznog otpada pored Jakuševca, ali i najava zagrebačkog gradonačelnika da tamo idući tjedan kreće dugoočekivana sanacija nakon dva odrona.

Što se tiče sanacije, ono što je ključno je da smo dobili suglasnost Općinskog suda u Zagrebu koji provodi istražne radnje da krene sanacija na odlagalištu Jakuševac“, kazao je Tomašević na pitanje zastupnice Ive Ivšić (Zagreb je naš) kada će početi sanacija odlagališta Jakuševec nakon dva odrona koja su se tamo dogodila.

To prije nije bilo moguće jer je, podsjetio je, sud naredio istragu, odnosno osiguravanje dokaza za možebitni sudski spor oko utvrđivanja naknade štete.

Ti istražni radovi i dalje traju, međutim sanacija je prijavljena 20. lipnja da počnu građevinski radovi i očekujemo da se sanacija odlagališta Jakuševac, nakon obavljenih konzultacija s Državnim inspektoratom krene slijedeći tjedan.”

Nije zabilježeno onečišćenje zraka na Jakuševcu

Tomašević se još jednom osvrnuo na noćašnji požar manje količine neopasnog glomaznog otpada koji je izbio na platou pored odlagališta Jakuševec, istaknuvši da mjerne postaje tamo nisu zabilježile nikakva prekoračenja graničnih vrijednosti niti onečišćenje.

Za svaki slučaj je poslan i tim Andrije Štampara s mobilnom mjernom postajom koja mjeri više tisuća spojeva i koji je mjerio kvalitetu zraka i nakon požara u Osijeku i nedavnog u Zaprešiću, naveo je, dodavši da će objaviti rezultate čim dobiju podatke.

Tomašević je na upit zastupnika Renata Peteka bi li se požar dogodio i bi li se prije ugasio da se povećala zaštita od požara na Jakuševcu – odgovorio da ne vidi kako bi se protupožarna zaštita povećala na Jakuševcu.

Hidrantska mreža je očito funkcionirala, što očito nije bio slučaj u Zaprešiću”, kazao je Tomašević.

Petek je na nakon aktualca rekao da su stanari tog područja zabrinuti jer nisu bili upozoreni sirenom ili slično da zatvore prozore, da postoji ipak mogućnost od udisanja dima i svega što je posljedica požara. 

“Postoje jasne procedure kako treba postupati. Volio bih čuti, a vjerujem i svi zastupnici, da li se postupalo po tim procedurama, da li je trebalo obavijestiti građane koji su, s obzirom na toplu noć, na veliku količinu vlage, neki imali otvorene prozore. Vidjet ćemo da li će se utvrditi nečija odgovornost”, rekao je.

Na aktualcu je Petek ustvrdio da se Pripuza “šopa” gradskim novcem kao nikada ranije, na što je Tomašević ponovio da su se prihodi CIOS grupe od kada je on gradonačelnik – prepolovili.  

Mislav Herman (HDZ) upitao je, “s obzirom na veliku količinu padalina i da temperature nisu bile visoke”, što je uzrok onako opsežnom požaru koji gradska vlast “nastoji svim silama umanjiti kao i opasnost po građane”.

Tomašević Hermanu: Znate li čitati rebalans proračuna

Postavio je pitanje gradonačelniku o rebalansu proračuna, kazavši da su rebalansom prihodi od poreza na dohodak porasli na više od jedne milijarde eura.

To je rast od više od 200 milijuna eura, pribrojimo li tome rast u 2023. onda ovdje generiramo dvogodišnji neplanirani porast prihoda od gotovo 360 milijuna eura. To su proračuni gradova u RH. Za ovaj rast zaslužna je HDZ-ova Vlada, a ne trenutna gradska uprava. Hoćemo li napokon smanjiti maksimalne stope poreza na dohodak jer Grad Zagreb pliva u novcu? Hoćete li povećati plaće?”, pitao je.

Tomašević je uputio Hermana da posluša snimku onoga što je rekao i rekao da su prihodi porasli za milijardu eura, upitavši ga zna li čitati rebalans proračuna.

To što ste rekli nema veze s vezom, proračun raste otprilike za 10 posto, za još 250 milijuna eura, a u isto vrijeme plaće u gradskim poduzećima i ustanovama rastu 12 do 16 posto, većina rebalansa ide na povećanje plaća, a da nismo povećali cijenu niti jedne javne usluge”, rekao je.

Za razliku od vaših gradonačelnika u Zaprešiću, Karlovcu i drugdje gdje su podigli cijene komunalnih usluga za sve, a porez na dohodak se ionako obračunava onima s najvećim plaćama”, dodao je Tomašević.

Tomašević je najavio da će sutra početi javna rasprava vezano za izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a. Sukladno zakonu trajat će 15 dana, a Tomašević vjeruje da će izmjene i dopune GUP-a, prve nakon osam godina, biti usvojene krajem godine.

Ciljevi su, kaže, definiranje zona društvene namjene kako bi se stavilo u balans izgradnju stanova bez potrebnih društvenih sadržaja; zeleniji grad, povećanje broja zelenih i parkovnih površina te uvođenje reda u prostornu devastaciju gdje su pravila nejasna ili se njima manipulira.

Zastupnik Marin Živković (Zagreb je naš) postavio je pitanje o izgradnji doma za starije na zapadu grada, na što je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec odgovorila da su detaljnim analizama pronašli lokaciju u Cesarićevoj ulici u Španskom, preko 16.000 četvornih metara parcela koje je većinski vlasnik Grad.

(Hina) 

Foto naslovnice: Snimak zaslona/ snimak sjednice

Odgovori