Air Force One – leti brzinom od 1050 km/sat na visini od 45.000 stopa

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Air Force One je službeni naziv za zrakoplov koji prevozi predsjednika SAD-a i smatra se jednim od najvećih simbola američkog predsjedništva i moći. Ideja o određenom zrakoplovu za predsjednika nastala je 1943. godine nakon što su zračne snage vojske Sjedinjenih Država postale zabrinute zbog oslanjanja na komercijalne zrakoplovne tvrtke za prijevoz predsjednika.

Air Force One ima sposobnost letenja brzinom od gotovo 1.050 km na sat. Također može letjeti više od većine komercijalnih aviona, na 45,000 stopa. Što znači da može letjeti više za 10.000 stopa od komercijalnih zrakoplova. Air Force One ima spremnik goriva koji može primiti 53,611 galona. Dakle, može lebdjeti u zraku poprilično dugo, a ima mogućnost primanja goriva u zraku. Poput bunkera i Air Force One ima sposobnost da izdrži nuklearnu eksploziju.

Air Force One je dovoljno velik da bude prilično velika kuća, osim što leti tisućama metara u zraku. Ima tri kata i ima preko 4,0000 četvornih metara površine, definitivno ne baš skučene četvrti za predsjednika i ostale u avionu.

U Air Force One dostupno je više od 85 telefona za upotrebu. Air Force One ima dva restorana. 

Kada predsjednik putuje Air Force One, rijetko to čini bez svog uobičajenog tima ljudi. Češće mu se pridružuju viši suradnici, nacionalna sigurnost, zajedno s ekonomskim i domaćim savjetnicima. 

Može primiti stotine ljudi relativno udobno, u stvarnosti može samo sigurno smjestiti njih 70.

Što se tiče održavanja ove ogromne tvrđave, usporedno s komercijalnim zrakoplovom koji na sat košta oko 20.000 dolara, Air Force One košta 206.000 dolara na sat.

Kada je predsjednik u zrakoplovu, u zraku su dva identična zrakopova Air Force One, a uz njih čuva ih “Avion sudnjeg dana” s pozivnim znakom E-4B. Prema izvješću, oba aviona s pozivnim znakom Air Force One visoko su prilagođeni zrakoplovi Boeing 747-200B. Dva aviona kupljena su pod Reaganovom administracijom, iako su pušteni u uporabu tek 1990. pod upravom Georgea H. W.-a. Dizajnirani su da ostanu u zraku danima ako se ukaže potreba. Jedina funkcija ovog aviona je da zaštiti Air Force One, ako avion dođe u opasnost. Točno ono što izgleda je čuva strogu tajnu. SAD i Rusija jedine su zemlje za koje se zna da imaju projektiranje zrakoplova u tu svrhu. Tu je i mlažnjak pod nazivom “The Gulfstream” koji navodno prati druga dva zrakoplova, iako vlada i zrakoplovstvo poriču njegovo postojanje.

Zrakoplov također ima klasificiranu tehnologiju ako treba uzvratiti, iako su ta tajna oružja nepoznata. 

Ministarstvo domovinske sigurnosti osnovao je u zrakoplovu Air Force One 2002. godine predsjednik George W. Bush. To je vladin odjel savezne vlade Sjedinjenih Država koji se bavi antiterorizmom, graničnom sigurnošću, imigracijom, kibernetičkom sigurnošću, prevencijom katastrofa i upravljanjem.

Predsjedničko vozilo Cadilak poznat je kao “Zvijer”, i ide kamo god predsjednik ide, bez iznimke. Vozilo je poslano ispred predsjednika vojnim teretnim zrakoplovom. To je tako da je auto već tamo puno prije nego što predsjednik uopće stigne.

Predsjednik Obama odlučio je o zamjeni novih zrakoplova Air Force One koji su izgrađeni na temelju nove serije Boeing 747-8, novije verzije od prethodnih stilova. Procjenjuje se da će oba aviona koštati najmanje 3 milijarde dolara, a u upotrebu će doći tek 2024. godine.

Osim održavanja aviona čistim iznutra i izvana, postoji skupina izvođača radova zaduženih za provjeru svakog centimetra aviona, čak i kemijsko testiranje goriva koje ulazi u njega. Kada se ne koriste, avioni su dobro čuvani u hangaru izvan Washingtona, DC.

Odgovori