Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Deseta godišnjica smrti ratnog ministra obrane, stožernog generala Martina Špegelja obilježena na Mirogoju

Danas, 10. svibnja 2024. godine, na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja, održano je svečano polaganje vijenca i paljenje svijeća u znak sjećanja na generala Martina Špegelja.

Ovom prigodom obilježena je deseta godišnjica njegove smrti.

General Martin Špegelj, rođen 11. studenoga 1927. godine u mjestu Stari Gradac kod Pitomače, ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Republike Hrvatske. U kolovozu 1990. godine, odazvao se pozivu predsjednika Tuđmana i preuzeo dužnost ministra obrane. Njegova uloga u pripremama za obranu Hrvatske tijekom Domovinskog rata bila je od ključne važnosti.

Početkom 1991. godine, general Špegelj intenzivno je radio na naoružavanju i ustrojavanju oružanih snaga. Rezultat njegovih napora bio je osnivanje Zbora narodne garde, čije su postrojbe svečano formirane 28. svibnja 1991. godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. General Špegelj imenovan je prvim zapovjednikom Zbora narodne garde.

U jesen 1991. godine, imenovan je na dužnost Glavnog inspektora obrane Republike Hrvatske, a na toj dužnosti ostao je do kraja 1992. godine, kada je umirovljen. Njegov doprinos u organiziranju i vođenju obrambenih snaga ostao je trajno zabilježen.

Čin generala zbora dodijeljen mu je u studenome 1991. godine, a u stožernog generala promaknut je 2000. godine. Njegova vojnička karijera obilježena je hrabrošću, predanošću i odanosti domovini.

Umirovljeni stožerni general Martin Špegelj preminuo je 11. svibnja 2014. godine u Zagrebu, ali njegova uspomena i doprinos ostat će živi u srcima svih koji cijene hrabrost i požrtvovnost.

Danas, na desetu godišnjicu njegove smrti, odajemo mu počast i zahvaljujemo na njegovoj neumornoj borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Izvor/foto: MORH/ D. Volarić

Odgovori