Braća Pupovac, jedan pukovnik HV-a, a drugi zastavnik prve klase SV.

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

U veljači 1992. dok je trećina Hrvatske bila pod srbo-četničkom čizmom, na konferenciji za novinare u Zagrebu, jedan od braće Pupovaca, Milorad, lažno je i zlonamjerno optužio Katoličku crkvu da je u Hrvatskoj pokrstila 11.000 srpske ‘nejači’.- piše portal. braniteljski

Kardinal Franjo Kuharić tražio je da se informacija provjeri, a katolički publicist Živko Kustić kategorički je ustvrdio da nije zabilježen nijedan takav slučaj. 

Pupovčeva ‘isprika’: – Pomalo sam zatečen da je od svega rečenog u žiži interesa samo moja ondašnja izjava o pokrštavanju. A spomenuli smo i likvidaciju 400 nevinih civila(?), razorenih 3000 objekata, 200.000 protjeranih za vrijeme ‘Oluje.

 Nakon što je u jeku srbo-četničke agresije Milorad Pupovac zlonamjerno optužio Katoličku crkvu za pokrštavanje srpske djece uključio se i HDZ, pa je zagrebački okružni tužitelj početkom svibnja 1992. podigao optužnicu protiv Pupovca zbog iznošenja lažnih vijesti ili tvrdnji, za što se predviđala kazna do pet godina zatvora. No do procesa nikada nije došlo niti se je Pupovac ikad pošteno ispričao Katoličkoj crkvi zbog svog govora mržnje. Prema riječima člana tadašnje hrvatske vlade njega je, na veliku našu žalost, od kaznenog progona spasio predsjednik Franjo Tuđman koji je procijenio kako bi proces bio politički kontraproduktivan.

Milorad Pupovac

Rođen je 5. studenoga 1955. u Ceranju Donjem, Benkovac. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio studij opće lingvistike i filozofije. Magistrirao na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija) te doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (VSS – diplomirani lingvist; profesor filozofije; doktorat u području humanističkih znanosti – polje filozofije; sveučilišni nastavnik).

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnik u Saboru RH od 22.12.2003.godine. iz redova nacionalnih manjina.

Nije tajna da je čelnik srpske manjine u Hrvatskoj za vrijeme okupacije hrvatskoga teritorija odlazio u svoje rodno selo Ceranje Donje kraj Benkovca, koje su okupatori držali pod nadzorom, nakon “čišćenja” Hrvate. Nagađa se da mu je Unprofor omogućavao te “izlete”

Josip Miljak, bivši predsjednik Hrvatske čiste stranke prava, kaže da ratni dnevnik svjedoči o Pupovčevoj ulozi 1991. godine Ako je dokument točan, a Miljak vjeruje da jest, Milorad Pupovac bio je raspoređen na stražu u Ceranju Donjem 26. kolovoza 1991. godine. – navode na biram dobro

Miljak tvrdi da dnevnici zaplijenjeni u jednoj akciji Hrvatske vojske, iz kojih proizlazi da se “Pupovac nije samo slikao s bratom na prvoj liniji, već je i on sam aktivno sudjelovao u agresiji na našu zemlju”.  Miljak kaže da je dnevnike dobio od bojnika HV-a koji je vodio akciju kada su ti dnevnici pronađeni:

“Rukopis je ovo prilično pismenog čovjeka. Nije to pisao neki seljak iz Ceranja. Zapitajte se koliko ima Milorada Pupovaca, odavno se po internetu vrti slika Pupovca i brata mu iz tih vremena” – kaže Miljak i dodaje kako bi upravo ovi dnevnici mogli potvrditi najcrnje detalje iz Pupovčeve biografije.

Nije tajna da je čelnik srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj odlazio tijekom rata i srpske okupacije hrvatskog teritorija u svoje selo Ceranje Donje pokraj Benkovca, koje su četnici držali pod nadzorom, nakon protjerivanja Hrvata. Kako je to mogao činiti i danas ostaje misterijem, ali nagađa se da su mu u tome pomagali pripadnici UNPROFOR-a koji su tu bili razmješteni na crti razdvajanja. O njegovom posjetu rodnom selu svjedoči i fotografija pronađena nakon oslobađanja, a koju spominje Miljak.

Uradak je to na kojem se vidi Milorad Pupovac, ali i njegov brat Vojislav, pripadnik srpske paravojske.

Iz te zanimljive fotografije dade se iščitati da je Pupovac podupirao oružanu pobunu lokalnih Srba, u kojoj su sudjelovala i njegova dva brata, ratujući protiv Hrvatske. Stoga se zaista logičnim nameće pitanje je li i Milorad Pupovac bio agresor na Hrvatsku?

Miljak tvrdi da jest, a ako je tome tako ova dokumentacija trebala bi zainteresirati mjerodavne ustanove. Pokažu li se pak navodi iz nje istinitima, to će baciti veliku sjenu na političke aktivnosti predstavnika srpske nacionalne manjine.

U Ceranjama Donjim većinsko stanovništvo bili su Srbi. U tom kraju živjelo je i nekoliko hrvatskih obitelji, čiji su se domovi nalazili neposredno uz Pupovčevu rodnu kuću. Te su obitelji terorizirali domaći Srbi, ali Pupovčeva obitelj nije im ponudila zaštitu.

Preslika Registra ukazuje na to da je Vojislav Pupovac vojnik rođen 1957. godine te da je pripadnik jedinice 9035/51 koji je zadužio pušku PAP 421035.

Brat mu Mladen bio je velikosrpski ekstremist i vodnik prve klase u jedinici 9035/94. U Alfa centar kod Bruške prešao je 15. ožujka 1993. godine, a Centar je vodio zloglasni Dragan Vasiljković zvan Kapetan Dragan.

Milorad Pupovac bio posrednik u razmjeni zarobljenika – tražio je oslobođenje dvaju srpskih liječnika, a zauzvrat nudio Šretara: “Šreter je na mene ostavio snažan dojam. Čovjek velikog obrazovanja, silne energije, okretan i poduzetan. On je bio mišljenja da Srbi neće njemu nauditi jer ih je previše zadužio i kao liječnik i kao čovjek. Međutim, dogodilo se njegovo presretavanje i zarobljavanje” – navodi Degoricija u knjizi te dalje opisuje sve načine kojima su dr. Ivana Šretera pokušali osloboditi dok je bio utamničen u Bučju ili Kusonjama i prolazio neviđenu torturu.

“Meni u kabinetu pojavio se Milorad Pupovac. Došao je, kako on zna, snužden, silno zabrinut za dvojicu srpskih liječnika koji su uhapšeni i zatvoreni. Tražio je od mene da interveniram kod Đure Brodarca. Tada sam mu dao prijedlog: ‘Dobro, pokušajmo nešto učiniti nas dvojica. Ti ćeš otići u Pakrac kod pobunjenih Srba i neka oni oslobode Šretera, a ja ću s Brodarcem pokušati dogovoriti puštanje srpskih liječnika u Sisku.

Iznenadio sam se i obradovao njegovoj brzoj reakciji: ‘Dobro, idemo u akciju odmah!’ – odgovorio je. Nije se ni zapitao kako će on do pobunjenih Srba u Pakracu. Znao sam da mu to ne predstavlja nikakav problem i da on zna kako će do njih doći.

Sada više nisam siguran je li prošao dan ili dva, dolazi Pupovac, navodno iz Pakraca: ‘Ti si obavio svoj dio posla, a ja zasad nisam’. Pitao sam ga: ‘Zašto?’ ‘Ne daju ga jer im treba liječnik, oni nemaju doktora. Čim dobiju doktora, puštaju Šretera

“Nije od toga prošlo nekoliko dana, doznajem od UNPROFOR-a da je Šreter mrtav, bio je likvidiran već više od mjesec dana! Doznajem i to da ga Srbi ni jednog dana nisu koristili kao liječnika, već su ga od prvog dana uhićenja premlaćivali tako da su mu polomili obje ruke

Slavko Degoricija u knjizi – Nije bilo uzalud

Mladen Pupovac, rođen 9. studenog 1969. godine, mlađi brat od Milorada Pupovca. Po priči Milorada, Mladen kao najmlađi brat, nije sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku, ali je bio jedno kratko vrijeme mobiliziran. Da je to neistina, vidljivo je i po statusu . Dakle, Mladen Pupovac 1988. završavao srednju tehničku vojnu školu, tehničkog smjera. Kada je izbila pobuna srpskog dijela manjina u Hrvatskoj, Mladen se priključio pobunjenim Srbima , kao vodnik , da bi slijedeće godine promaknut u viši čin, vodnik prve klase. –  da bi iz rata izašao kao stariji vodnik! Godine 1991. Miloradov je brat odlikovan spomen medaljom ’50 godina JNA’, a četiri godine nakon sloma agresije, u Srbiji je dobio medalju za “zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti”.

Podaci prikupljeni s Glavni podoficir Kopnene vojske zastavnik prve klase Mladen Pupovac | Vojska Srbije (vs.rs)

Zastavnik prve klase Mladen Pupovac danas je na službi u Nišu i glavni je podoficir Kopnene vojske Srbije.- piše maxportal.

Tako Milorad Pupovac, član vladajuće koalicije, Saborski zastupnik u hrvatskom saboru skoro 20 godina, glavni urednik Novosti, predsjednik SDSS-a, Srbin koji “zaplače” svaki put kada se samo pogleda u nekoga od njegovih ( ekstremnih ) Srba. Traži da Srbi u hrvatskoj žive kao Srbi, osim valute, ali kuna se ukida 15.1.2023. pa je i to riješeno. U školama, naprimjer u Vukovaru, tamo se Srpska djeca uče srpsku povijest, a to znači da je Domovinski rat- građanski rat i tako dalje .

O vojnoredarstvenoj operaciji Oluja je rekao ;

Upravo ovdje treba reći da jedni govore da je Oluja čista kao suza, a drugi liju suze nad sudbinom čiju su sudbinu odredili upravo ljudi bez suza s jedne i druge strane, iz jedne i druge zemlje.

Znamo da je bilo vremena prije nas i da će biti vremena nakon nas, ali znamo i da je naše vrijeme i mjesto jedino koje ćemo imati i zato ga trebamo živjeti na dostojanstvo najboljih predaka.

Milorad Pupovac – 3. kolovoza. 2022.

.. zato ga trebamo živjeti na dostojanstvo najboljih predaka.. Čijih predaka? Lukav je Milorad, uvijek umjeren i dvosmislen, ali ga se razumije, oni koji ga trebaju razumjeti. Njegovo zalaganje u RH je usmjereno na Srbe, ne na Hrvatsku, kao da Hrvati žive u Srbiji, a ne obratno. Zar je Milorad zaboravio da je njegov narod ustao protiv Hrvatske samostalnosti 1991. ? Da je njegov narod okupirao 14.760 km2 ili 26% hrvatskog teritorija. Da je u tom istom Domovinskom ratu u obrani Hrvatske i hrvatskog teritorija poginulo preko 15.000 branitelja . Da je od terora njegovog naroda bilo preko 550.000 prognanika i izbjeglica koji su morali napustiti svoj dom . Da se rat vodio isključivo na teritoriju Republike Hrvatske i da Hrvatski vojnik nikada nije prešao na teritorij Srbije.

Pošto isti ti Srbi, kako ih Milorad naziva, nevini i mirni ljudi, nisu pružili nikakva jamstva za mirno rješenje, pa je Hrvatska bila prisiljena, nakon Bljeska, okrenuti se ostvarenju druge velike vojno-oslobodilačke operacije nazvane Oluja.

Oluja je donijela Mir i vratila sav oduzet teritorij . Ali je odnijela i velike žrtve.

Da li se Milorad ikada poklonio Hrvatskim žrtvama ? Kao čovjek, kao hrvatski građanin, kao zastupnik Hrvatskog sabora, kao pričuvni pukovnik HV-a i nositelji odlikovanja Red hrvatskog pletera ? Ne nije , niti mu je to namjera .. Jer po mome mišljenju, Milorad Pupovac ne vjeruje u Hrvatsku. On voli zemlju u kojoj je odrastao, jer je ta zemlja, očito Srpska ali smo je mi Hrvati oteli u Oluji.

Odgovori