U selu Liplje( BiH) nalazio se srpski koncetracijski logor u kojem je bilo zarobljeno preko 430 civila, 27 ih je ubijeno.

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

U travnju 1992. godine, Zvornik, gradić na području Podrinja, postao je poprište stravičnih događaja koji su obilježili početak etničkog čišćenja u regiji. Arkanovci, uz podršku Jugoslavenske narodne armije (JNA), dobrovoljaca iz Srbije i lokalne policije, izvršili su protjerivanje većine bošnjačkog stanovništva, dok su mnogi ubijeni. Preživjeli su se sklonili u okolna naselja, a neki su utočište pronašli u naselju Liplje.

Sredinom svibnja, pripadnici JNA stigli su u Liplje pod izgovorom zaštite građana i uspostave mira. No, ubrzo je postalo jasno da su njihove namjere bile daleko od miroljubivih. Prema riječima Muharema Sinanovića Šiška, dobitnika Zlatnog ljiljana, vojnici su pokupili oko 450 ljudi i zatvorili ih u kuće koje su pretvorene u logor. U jednu kuću stavili su 300 ljudi.

Bošnjaci koji su izbjegli zarobljavanje počeli su se organizirati i pružati otpor. Situacija se dodatno pogoršala kada je Haseta, djevojčica, uspjela pobjeći iz logora i ispričati o zvjerstvima koja su se događala unutar zidova. Sinanović je tada organizirao akciju oslobođanja logora, koja je bila prva takva akcija u kojoj su on i njegovi suborci sudjelovali.

Napad na logor u Liplju započeo je noćnim opkoljavanjem kuća koje su služile kao zatočenički prostor. Uz oružani napad, mještani su koristili i psihološke taktike kako bi stvorili dojam većeg broja napadača. U napadu je poginulo sedam agresorskih vojnika, a nakon oslobađanja logora, zločinci su se razbježali.

Najstrašnije scene otkrivene su nakon ulaska u logor, gdje je pronađena mrtva dvanaestogodišnja djevojčica, žrtva silovanja, te žena koja je preživjela unatoč teškim torturama. Preživjeli logoraši navode imena osoba koje smatraju odgovornima za stradanja u logoru Liplje, tražeći pravdu za počinjene zločine

Zaštićena svjedokinja prije nego što je preminula, dala je svoj iskaz koji se koristio na suđenju protiv Radeta Grujića, kojeg se između ostalog teretilo da je u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti,

Svjedokinja navodi kako su joj sina su ubili u Zvorniku, a u svibnju je došla srpska vojska, te nju i njezinu kćerku odveli u kuću Đuze Salihović, a sestru su živu zapalili u kući.

Ona dalje navodi, da je Đuzina kuća bila najveća u selu i najbogatija, te da su vlasnicu maltretirali da im kaže gdje je sakrila novac i zlato.

– Tek kada su joj glavu stavili na panj, rekla je gdje su pare i zlato – 

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Radu Grujića na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina zbog silovanja, te da žrtvi silovanja mora isplatiti 5.000 eura.

Najgori u logoru Liplje bili su “Beli orlovi”, koji su bili “glavni” u selu, a jedan od njih se isticao, to je Milan Gligorović, osumnjičen za višestruka silovanja u Liplju kod Zvornika.

U logoru je bilo zarobljeno između 420 i 460 civila koji su svakodnevno bilo zlostavljani i silovani, a 27. ih je ubijeno.

Azir Šabić, jedan je od inicijatora snimanja dokumentarnog filma, o logoru i njegovom oslobađanju. Ono što je Azir naglasio, da je srpski koncentracijski logor Liplje jedini logor u BiH koji je oslobođen vojnim putem, nitko do sada nije imao želju da napiše nešto o tome, odnosno, da napravi dokumentarni film.

 

Odgovori