Tko je bio Josip Broz, poznatiji kao Tito ?

Međuratno razdoblje Nove obavijesti Vijesti

Josip Broz Tito, bio je jugoslavenski komunistički revolucionar i državnik koji je služio kao predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od 1953. do svoje smrti 1980. godine. Rođen je u Kumrovcu u Hrvatskoj 1892. godine i tijekom svoje karijere bio je ključna figura u Pokretu nesvrstanih te dugogodišnji predsjednik Saveza komunista Jugoslavije.

Tito je bio centralna figura u jugoslavenskom otporu protiv nacističke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata i kasnije je postao vođa nove socijalističke Jugoslavije. Njegova vladavina bila je obilježena pokušajima modernizacije zemlje i unapređenjem industrije, ali i političkom represijom.

Tito je i odgovoran za stotine tisuća mrtvih i njegovo uvrštavanje na top liste zločinaca dvadesetog stoljeća.

Tito se prema listi britanskog Daily Maila, nalazi na 13. mjestu rang-liste masovnih ubojica 20. stoljeća. U društvu je s Mao Ce Tungom, Josifom Visarionovičem Staljinom i Adolfom Hitlerom. Britanski list navodi da je Tito je odgovoran za smrt 570 tisuća ljudi, uglavnom političkih protivnika.

Profesor američkoga sveučilišta Stanford, Piere Scaruffi je na svoj popis Najvećih zločina 20. stoljeća (The Worst Genocides of the 20th Century, 2008.) na temelju činjeničnih podataka uvrstio Tita među petnaest najvećih zločinaca u 20. stoljeću. Također, barata podatkom o ubojstvu najmanje 570.000 ljudi.

Gunnar Heinsohn, njemački profesor sa sveučilišta u Bremenu, u svojoj knjizi Leksikon genocida (Lexikon der Völkermorde,1998.) također Tita karakterizira kao jednog od najgorih svjetskih zločinaca 20. stoljeća.

Prema istraživanju dugogodišnjeg profesora na Havajskom sveučilištu Rudolpha Rummela, u knjizi  Death by Govenment iz 1994. godine, objavio je listu najvećih zločinaca, ili kako ih on naziva „megaubojica“, te smjestio Tita na deveto od devet mjesta pripisavši mu odgovornost za smrt 1 172 000 ljudi.

Očito je da Rummel predstavlja izvor podataka temeljem kojih je Tito uvršten na neke od lista najvećih zločinaca dvadesetog stoljeća. Stoga je upravo njegov rad ono što valja ispitati kako bismo utvrdili vjerodostojnost tih lista.

Kao što je već spomenuto, Rummel svoje procjene o žrtvama jugoslavenskog režima iznosi u djelu Death by Government i to u četrnaestom poglavlju nazvanom „1,072 Murderd: Tito’s Slaughterhouse“ [12]. U ovom djelu autor procjenjuje navodne brojeve žrtava raznih režima koje on smatra nedemokratskim poput Sovjetskog Saveza, Maove Kine ili Nacističke Njemačke. Iako ćemo ovdje analizirati tek poglavlje o Jugoslaviji, slična kritika primjenjiva je na čitavu knjigu.

Danas je Tito jedna ozbiljna kontroverzna ličnost, te ga unatoč ovim podacima mnogi slave i veličaju. S takvim stavom zasigurno se ne bi složile stotine tisuća žrtava i njihovih obitelji koji su progonjeni, zatvarani i ubijani u zemlji i inozemstvu za vrijeme njegove totalitarističke vladavine.

Odgovori