Sv. Antun Opat – pustinjak

Nove obavijesti Vijesti Vjera

Smatra ga se ocem isposništva.

Danas, 17. siječnja je blagdan sv. Antuna Pustinjaka, poznatog kao i sv. Antun Opat ili sv. Antun Veliki.

Sveti Antun Opat bio je istaknuti svetac u istočnoj i zapadnoj Crkvi. Rođen je oko 251. godine u selu Komas blizu Herakleje u gornjem Egiptu. Kada je navršio osamnaest godina, roditelji mu umiru te je, kao najstariji, bio dužan preuzeti upravljanje kućanstvom i uzdržavanje maloljetne sestre.

Ipak, odlučio je napustiti svjetovno.

Često je molio jer je naučio da nasamo valja moliti bez prestanka, a kod čitanja Svetog pisma bio je tako pozoran da mu ništa od napisanog ne bi izmaklo. Svi žitelji sela i čestiti ljudi voljeli su ga, bilo kao sina bilo kao brata.

Sljedećih petnaestak godina proveo je proučavajući učenja raznih pustinjaka i asketa koji su bili posvuda raspršeni. Živio je u blizini svog rodnog grada i bavio se fizičkim poslovima kako bi zaradio samo za osnovne životne potrebe, a sav višak davao je sirotinji.

Njegova odluka bila je potaknuta riječima Svetog pisma: “Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu.” (Mt 19,21). Antun je sve razdijelio siromasima, a sestru je na odgoj povjerio u djevojački dom, a on se posvetio asketskom životu.

Jedna predaja govori kako je odlučio prebivati u napuštenoj grobnici u kojoj su ga snašle strahovite kušnje i koje su ga fizički iscrpile. Prijatelj koji je brinuo o njemu, kad ga je našao u grobnici kako leži bez svijesti, odnio ga je u crkvu.

Preminuo je 17. siječnja 356. godine

Antun Pustinjak preminuo je 17. siječnja 356. na Monte Colzimu. Kanoniziran je 1494. godine, a slavi se u Rimokatoličkoj Crkvi, Pravoslavnoj Crkvi i Anglikanskoj Crkvi. Njegov spomendan obilježava se 17. siječnja.

Sveti Antun Pustinjak često se prikazuje sa zvoncem u ruci koje označava svetčevu sposobnost istjerivanja zlih duhova. Zaštitnik je uzgoja svinja i ostale stoke. Svinja koja predstavlja demone, požuda i proždrljivost, često prati Sv. Antuna Opata i znak je njegove pobjede nad grijehom i niskim strastima poput proždrljivosti.

U zaključku, život svetog Antuna Pustinjaka bio je posvećen pustinjačkom načinu života, siromaštvu, samoodricanju i molitvi. Njegova priča je inspiracija za sve one koji teže duhovnom rastu i posvećenju života vjeri.

Foto: Muke svetog Antuna, Michelangelo (1487. – 1849.).

Odgovori