Rusija potpisala sporazum o pripojenju s Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporožja

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Četiri proruska čelnika okupiranih ruskih regija, danas su zajedno s Putinom potpisali sporazume o pripojenju Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporožja Rusiji. Odluci o aneksiji prethodili su referendumi u četiri ukrajinske regije koji su održani od 23. do 27.9. Ono što treba naglasiti je i činjenica da je međunarodna zajednica, pa i sama Ukrajina, referendume ocijenila kao nelegalne.

Snimak zaslona

Predsjednik Vladimir V. Putin kazao je da će Rusija preuzeti kontrolu nad četiri ukrajinske regije i osudio Sjedinjene Države za “sotonizam” u govoru koji je označio eskalaciju rata Moskve protiv Ukrajine i pozicionirao Rusiju, u oštrom konfrontacijskom smislu, kao da vodi egzistencijalnu bitku sa zapadnim elitama koje je ocijenio “neprijateljem”.

Obraćajući se stotinama ruskih zastupnika i guvernera u velikoj kremaljskoj dvorani, Vladimir Putin rekao je da će stanovnici četiriju regija ( koje još uvijek djelomično kontroliraju ukrajinske snage ) postati ruski građani “zauvijek“. Potom je održao ceremoniju potpisivanja s čelnicima tih regija koje je postavila Rusija kako bi započeo službeni proces aneksije.

Predsjednik Biden brzo je osudio Putinove postupke da anektira četiri teritorija, rekavši da “nemaju legitimitet” i dodavši da će “Sjedinjene Države uvijek poštovati međunarodno priznate ukrajinske granice“.

Čak i po sve antagonističkim standardima Vladimira Putina, govor je bio izvanredan, kombinacija zamagljivanja i prijetnje koja je miješala urotničke rifove protiv “neokolonijalnog sustava” pod američkim vodstvom s pozivom svijetu da rusiju vidi kao vođu ustanka protiv američke sile.

Ukrajinska vlada odbacila je Putinove tvrdnje i obećala ponovno zauzeti teritorij koji je Rusija zauzela na istoku i jugu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je na govor Vladimira Putina objavivši da je ubrzao zahtjev za priključenje svoje zemlje NATO savezu.

“Poduzimamo odlučujući korak potpisivanjem zahtjeva Ukrajine za ubrzano priključenje NATO-u”, rekao je Zelenski u priopćenju objavljenom na predsjedničkoj internetskoj stranici. Kazao je kako Ukrajina blisko surađuje s NATO-om i ustvrdio kako je ukrajinska vojska već pomogla osigurati članice saveza u Europi od ruske agresije nanoseći ruskoj vojsci poraze na bojnom polju u Ukrajini.

“U Ukrajini se odlučuje o sudbini demokracije u sukobu s tiranijom”, kazao je. “Upravo ovdje, uz čvrstoću naših državnih granica, možemo osigurati čvrstoću granica svih europskih država. Zelenski je rekao da bi se zahtjev Ukrajine mogao ubrzati slično kao i zahtjevi Švedske i Finske.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Brusselsu kako Ukrajina, kao i svaka demokracija u Europi, ima pravo podnijeti zahtjev za članstvo u savezu, ali je upozorio kako odluku o prihvaćanju nove članice donosi svih 30 savezničkih zemalja konsenzusom.

Trenutačni fokus NATO-a je nastavak pružanja potpore Ukrajini, kako bi se mogla “obraniti od ruske brutalne invazije“, rekao je Stoltenberg.

Vladimir Putin inzistirao je na tome da se o stajalištu Rusije o pripojenju četiriju teritorija ne može pregovarati, dodajući da će ih zemlja braniti “sa svim snagama i sredstvima koja su nam na raspolaganju“.

“Pozivam kijevski režim da odmah prekine vatru i sve vojne akcije”, rekao je, a ukrajinsku vladu “da se vrati za pregovarački stol”.

“Međutim, nećemo razgovarati o odluci naroda Donjecka, Luganska, Zaporizhzhie i Khersona“, nastavio je, misleći na pripojenje četiriju ukrajinskih regija. “Napravljeno je. Rusija ga neće izdati.

Putin je sukob sa Zapadom odbacio još oštrije nego u prethodnim govorima, odbijajući stoljeća zapadnih vojnih akcija kako bi osudio svjetski poredak pod američkim vodstvom kao temeljno zao, korumpiran i krenuo na uništenje Rusije.

Represija nad slobodom poprima obrise ‘obrnute religije’, pravog sotonizma”, rekao je Putin, ustvrdivši da su liberalne zapadne vrijednosti u pitanjima poput rodnog identiteta jednake “poricanju čovjeka“.

No, Putin je ponudio nekoliko novih detalja o tom pitanju koje je sada možda od najveće važnosti u zapadnim prijestolnicama – je li i u kojem trenutku možda spreman upotrijebiti oružje za masovno uništenje kako bi prisilio Ukrajinu na kapitulaciju. Njegov glasnogovornik izjavio je ranije tijekom dana kako će se nakon aneksije četiriju regija – poteza koji se gotovo niti jedna druga zemlja ne očekuje priznati – napad na te regije tretirati kao napad na Rusiju.

Ne rekavši to izravno, Putin je nagovijestio da mu je uloga nuklearnog oružja u ratu na umu. Opisujući Zapad kao “obmanjujući i licemjeran kroz i kroz”, Putin je istaknuo da su Sjedinjene Države jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje u ratu. Zatim je dodao: “Usput, stvorili su presedan.”

Izvor :Anton Troianovski šef moskovskog ureda za The New York Times.

Odgovori