Prije 31. godinu na današnji, zatvorenici KPD-a Lepoglava, pobunili su se te uzeli za taoce 13. stražara

Nove obavijesti Obljetnice
Drazen Jurmanović <drazen.osk@gmail.com>22:01 (prije 0 minuta)
prima ja

Na današnji dan prije 31 godinu, zatvorenici u KPD Lepoglava pobunili su se, te nakon neuspjelih pregovora, zapalili su središnji dio zatvora, a došlo je i do pucnjave. Tri zatvorenika je ranjeno i tri zatočena stražara su lakše ozlijeđeni.

Sve je počelo još 4. lipnja kada je osuđenik Predrag Jović napao stražara Josipa Šoštarića i ozlijedio ga. Nakon toga, ostali osuđenici su se zabarikadirali u zatvorsku zgradu a kao taoce zadržali 13. stražara.

Zatvorenici su 6. lipnja započeli pobunu te su izazvali manji požar u zatvorskom dijelu zvanom “Zvijezda”. U tom prostoru zatvora deset osuđenika napalo je i isprebijalo jednog stražara, što je izazvalo još veći revolt i negodovanje ostalih zaposlenih u toj kaznionici.

Zaposlenici kazneno-popravne ustanove jasno su pokazali nezadovoljstvo tim agresivnim ponašanjem i tražili da se najodgovorniji smjeste u samicu a pobuna riješi silom. No, upravnik Stjepan Bencek nije to odobrio, pa su zaposlenici također pokazali svoje nezadovoljstvo i revolt. Zaposlenici su zatražili da se po kratkom postupku smjeni upravitelj S. Benečić, a da ustanovu što prije posjete najviši predstavnici Vlade  RH..

U ultimatumu se dalje navodi, da KPD  posjete potpredsjednik Vlade dr. Milan Ramljak, saborski zastupnik Đuro Perica i ministar za upravu i pravosuđe dr. Branko Babac. U među vremenu, veća grupa zatvorenika popela se na krovove zatvorskih zgrada, a kao taoce zadržala 13 stražara, naravno, i osuđenici su imali svoje zahtjeve koji se nisu puno razlikovali od zaposlenika, uz dodatak da dođu i novinari, te da se zakon o amnestiju što prije donese. 

Iste večeri, posjetio ih je pomoćnik ministra za  upravu i pravosuđe Josip Hajduković. 

Novinari su uspjeli doći sutra dan 7. lipnja a kako nisu mogli doći do upravnika zatvora, zapovjednik straže Vlatko Gregur rekao je kako su pobunu izazvali brojni nemili događaji i ispadi, Koje već duže vrijeme izazivaju osuđenici, a koje im je upravitelj tolerirao.

Kako pregovori nisu urodili plodom a na zahtjev zapovjednika straže V. Gregura , pomoćnik ministra za upravu i pravosuđe dao je zapovijed za oslobođenje taoca.

Uz Službu osiguranja KPD-a Lepoglava, sudjelovali su i Specijalna jedinica MUP-a i više vatrogasnih jedinica. Pobuna je ugašena u jutro 8. lipnja te su svi taoci oslobođeni. Zbog požara i izgorjelog dijela , premješteno je 108 zatvorenika u druge zatvorske ustanovu u Zagreb, 30 u Gospić i 15 u Varaždin. U toku pobune 98 osuđenih osoba koji su bili pušteni na vikend, nije se vratilo . Ostali osuđenici , oko 50-ak, ostali su u Lepoglavskoj kaznionici , smješteni u zatvorskoj menzi, gdje su ih stražari pojačano čuvali.

Odgovori