Premijera dramske predstave “Žabe” u HNK u Splitu.

Kultura Najave Nove obavijesti Vijesti

Dramska predstava “Žaba” Dubravka Mihanovića u režiji Aide Bukvić premijerno će biti izvedena danas, 11. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Na Badnju večer u brijačnici na periferiji susrećemo četiri lika koji, svaki na svoj način, utjelovljuju neke tipične traume suvremenog hrvatskog društva. Brijač s periferije Zeko bori se s vlastitim ratnim i obiteljskim traumama. Njegov brat Toni, izbačen s posla kao tehnološki višak, sanja o kockarskoj sreći a njen izostanak utapa u alkoholu. Taksist Grga obiteljski sklad narušava izborom mlade ljubavnice. Mladić s diplomom komparatista prodaje knjige od vrata do vrata. Potaknut božićnim ugođajem i Murakamijevom pričom Žaba, o divovskoj žabi koja uz pomoć prosječna čovjeka spašava Tokio od prijeteće katastrofe, Zeko odlučuje osvijestiti i „izvesti na pravi put“ brata i prijatelja. Hoće li ih njegova uvjeravanja, koja sežu i do fizičkih, zaista i promijeniti, ne znamo, ali bi mogla, uz neočekivanu pomoć Mladića zlatnog srca, promijeniti samog Zeku.

Drama je 2004. ovjenčana nagradom Marin Držić za najbolji neizvedeni dramski tekst, a praizvedba u produkciji Teatra &TD iz 2005. dobila je Nagradu hrvatskog glumišta kao najbolja predstava te godine.

“‘Žaba” razotkriva sve demone i traume koji su duboko i oštro upisani u sva lica ovog komada. Trojica prijatelja u brijačnici, tom mitskom mjestu muškosti, otvorit će svoje razlomljene duše u vremenu Badnje večeri. Vrijeme je to kada se okupljaju obitelji i prijatelji i barem na trenutak pokušava se zaboraviti okrutna stvarnost”, kazala je Aida Bukvić.

Istaknula je da je riječ o jednostavnom, ali gotovo kirurški preciznom tekstu, koji govori prvenstveno o ratnim i poslijeratnim traumama u doba izvrnutih vrijednosti gdje rat poprima mitsko mjesto razdora.

Trpimir Jurkić, koji u predstavi glumi vlasnika frizerskog i brijačkog salona Zeku, rekao je kako tekst govori o muci pojedinca, dok je Elvis Bošnjak, koji glumi njegova mlađeg brata Tonija, istaknuo da je “Žaba” njemu jedan od najdražih tekstova koji se odnosi na Domovinski rat.

Elvis Bošnjak (Toni u predstavi): „Žaba je meni najdraži dramski tekst s tematikom problema koji su proizišli iz Domovinskog rata upravo zbog neke praštajuće snage koju ima. Dvije smo bitne dramaturške preinake napravili. Tekst smo prebacili sa zagrebačkog slanga na splitski i on se u našoj predstavi događa danas, 30 godina nakon rata što otvara razmišljanje o tome kako problem nije nestao. Komad, između ostalog, govori o neshvaćanju koje postoji između ljudi koji su bili u ratu i onih koji nisu prošli ono što su oni proživjeli. Drama o tome govori na iscjeljujući način, ovo je svojevrsna božićna bajka.

Goran Marković koji tumači ulogu taksista Grge: „Drama se događa u jednom muškom svijetu ali svi su ti muškarci krhki i ranjeni a kako večer napreduje to je sve očitije. Zeko, najranjeniji od svih, ostale prisiljava da se suoče s vlastitim demonima i to je ono što, u konačnici, prelazi na publiku. Slažem se s kolegama da je rad na predstavi bio izuzetno ugodan.

Uz Jurkića i Bošnjaka, u predstavi glume Goran Marković (taksist Grga, česta mušterija Zekina salona) i Donat Zeko (mladić, prodavač knjiga).

Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Maja Peruzović, oblikovatelj svjetla Branimir Bokan, a ton Željko Mravak.

Odgovori