Održana tribina Pravo nestalih na identitet – pravo obitelji na istinu.

Domovinski rat Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Jučer, 17. ožujka u područnom Uredu ministarstva hrvatskih branitelja Osijek a u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osijek, održana je tribina pod nazivom Pravo nestalih na identitet – pravo obitelji na istinu.

Tribinu je započela Marija Dujić, a vodila Ljiljana Alvir, predsjednica SUOZNHB-a.

Ljiljana Alvir istaknula je da se politička retorika koju vodi Srbija i manipulira pitanjima nestalih nije promijenila kroz sve ove godine.

Te informacije se nalaze u arhivima Srbije i to je ono što bi trebalo pomoći nama, ali i njima, uvjetno govoreći njima, jer oni isto tako traže od Hrvatske rješenje pitanja nestalih osoba srpske nacionalnosti. To i je u hrvatskoj nadležnosti s obzirom na to da je riječ o hrvatskim državljanima, ali dio tih informacija se također nalazi u Srbiji.

Prema njezinim riječima, ponestaje snage, a često ponestaje i nade kod obitelji nestalih, no svaki novi pronalazak grobnica, kao što je Bobota, gdje su otkriveni ostaci civilnih žrtava iz Tenje, i na području Vukovara, ponovno bude nadu obiteljima da će i oni dočekati taj dan kada će moći pokopati svoje najmilije.

Na tribini su izneseni relevantni podaci vezani uz proces potrage za nestalim osobama, uloga i način
sudjelovanja relevantnih institucija u potrazi za nestalima, problemi i razlozi dugotrajnih procesa potrage i
kažnjavanja počinitelja ratnih zločina. Kroz diskusiju o cjelokupnom procesu i specifičnim slučajevima
članovi obitelji su dobili širi uvid u rad institucija. Istaknuta je koordiniranost i organiziranost svih resora,
posvećenost vlade RH o rješavanju pitanja nestalih osoba kroz jačanje kapaciteta ulaganja u opremu i
uvođenje najnovijih tehnologija u laboratorij pri Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Kao
problem istaknut je protek vremena, nedostatak kvalitetnih informacija, odnos Republike Srbije prema
pitanju nestalih osoba i ometanje procesa kroz širenje dezinformacija radi političkih ili osobnih interesa i
uznemiravanje članova obitelji koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima.
Zaključak tribine je kako je potrebno nastaviti jačanje procesa kroz kontinuirani nastavak zajedničkog
djelovanja svih uključenih resora, nastavak jačanja povjerenja i suradnja sa članovima obitelji, sprječavanje
širenja štetnih dezinformacija te iznalaženje načina za pribavljanje kvalitetnih informacija osobito kada su u
pitanju arhivi u Srbiji.

Ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri napomenula je da se najveći dio nestanaka veže uz Hrvatsko Podunavlje, zatim za Banovinu i nekadašnji logor Bučje.

Najveći problem je, kaže, kvalitetna i dobra informacija, a najveći dio je u Srbiji.

To je nešto što Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano traže i zahtijevaju. Unatoč tome, nadležne službe u našoj zemlji, MUP i SOA, svakodnevno tragaju za informacijama i ljudima koji nam u toj potrazi mogu pomoći, kazala je.

Miroslav Dasović kazao je kako Županijsko državno odvjetništvo odlično surađuje s ostalim institucijama, te kako sve informacije vezano za otkrivanje pojedinačnih i masovnih grobnica, iscrpno rade te kako sve dojave temeljito istražuju.

Mato Lukić, zamjenik župana OBŽ, istaknuo je ; Pitanje nestalih branitelja i civila Domovinskog rata otvoreno je pitanje i duboka rana svih obitelji koje su izgubile svoje članove. Svjesni smo da mnogi još uvijek nisu pronašli svoje najmilije, a neki su i otišli s ovoga svijeta bez da su saznali njihove sudbine. Ovo pitanje ostaje otvoreno i zbog činjenice da iz Republike Srbije oni koji znaju istinu o svemu, a žive u Hrvatskoj, o tome još uvijek šute. Na tome treba inzistirati i vjerovati da ćemo 97 nestalih s područja naše županije, a 1816 iz cijele Hrvatske, što prije naći

Spomenka Dulić koja svoga sina Miroslava traži 32. godine, naglašava kako se još uvijek nada da će doznati istinu o njegovom nestanku.

Sin mi je nestao 1991. godine u Ernestinovu i od tada ga bezuspješno tražimo. Išli smo na sve razmjene i iskapanja, međutim još uvijek ne znamo ništa o njegovoj sudbini – istaknula je Dulić.

Na tribini u ime ministarstva hrvatskih branitelja sudjelovala je Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja i njeni suradnici Dejan Marošičević i Stipo Rimac, Vesna Krivošić, ispred HCK sa suradnicima, Miroslav Dasović, ŽDO, Katarina iz Obavještajne zajednice, Jurica Tolj, predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka u ime gradonačelnika Osijeka, Ružica Bisaha, Udruga Civilnih žrtava Domovinskog rata Osijek, predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Odgovori