Na današnji dan održala se najpoznatija bitka u kojoj je Napoleon zauvijek poražen

Nove obavijesti Obljetnice Svijet Vijesti

Na današnji dan, 18. lipnja 1815., održana je vjerojatno  najpoznatija bitka u povijesti, u kojoj je Napoleon Bonaparte zauvijek poražen na bojnom polju kod belgijskog gradića Waterlooa (svega nekoliko kilometara južno od Bruxellesa).

Napoleonu se suprotstavila 7. protunapoleonska koalicija (Engleska, Rusija, Austrija,Pruska i neke manje zemlje), pod zapovjedništvom dva vrsna vojna genija – engleskog vojvode od Wellingtona i pruskog feldmaršala von Blüchera. Vojvoda od Wellingtona imao je nadimak „Iron Duke” (Željezni vojvoda), a Blücher „Marschall Vorwärts” (Maršal naprijed) zbog svog ofenzivnog nastupanja.

Napoleonova vojska imala je 74.000 vojnika i 266 topova, dok je Engleska pod vodstvom vojvode Wellingtona imala 67.000 vojnika i 124 topa.

Pred samu bitku Napoleon se okrenuo prema svojim generalima te im rekao: Gospodo, imamo svega 90 posto mogućnosti u našu korist, a ni 10 posto protiv nas.

Uoči same bitke, Napoleon je suprotnoj strani ponudio pregovore, ali su saveznici odbili i proglasili ga uzurpatorom, te s gotovo 700.000 vojnika krenuli u pohod na Francusku.

Prije bitke s Englezima, Napolen je porazio prusku vojsku kod Eylaua u blizini Königsberg, a zatim se okrenuo protiv Engleza kod grada Waterlooa.

Krvava borba uz velike gubitke s obje strane, trajala je cijeli dan, izmjenjivali su se divlji juriši francuskog pješaštva te udari snažnih konjičkih divizija na Engleske pješake koji su stvorili obrambene kvadrate. Poslije podne francuzi su uz poklike Živio imperator! napokon promijenili situaciju u svoju korist. No, u presudnom trenutku na bojištu se pojavila ranije poražena pruske čete i udarile svom snagom ma već iznemoglog neprijatelja. Prusi su jednim udarcem probili carsku gardu a onda osvetnički stali kositi francuske redove. Do mraka, ujedinjeni saveznici potpuno su dotukli Francusku vojsku.

Bio je to kraj Napoleonovog carstva, Napoleon je zatočen na otočiću sv. Helena gdje je i umro 1821. godine.

Poginulo je gotovo 30.000 vojnika, od čega oko 25.000 na francuskoj strani. Maršalu Neyu ubijeno je za redom pet konja na kojima je jahao. Najelitniji odred Napoleonove vojske bila je Carska garda (Garde Impériale), a među njom tzv. Stara garda (Vieille Garde). Naposljetku je i ona pobijeđena. Zapovjednik Stare garde, general Cambronne navodno je izjavio kad su mu ponudili da se preda: „Garda umire, ali se ne predaje!”

Odgovori