Na današnji dan 1991. godine, konvoj “Libertas” stigao je u Dubrovnik.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Padom posljednjih prigradskih naselja Dubrovnik je bio posve okružen neprijateljskom vojskom. Opkoljeni grad nije imao električnu energiju i pitku vodu, a u zatočeništvu ostalo je oko 50.000 stanovnika i izbjeglica iz Dubrovačkog primorja, Rijeke dubrovačke, Župe i Konavala. Također, svakodnevno na grad padale su stotine granata i topničkih projektila.

“Konvoj Libertas” je bio dijelom organizirana, a dijelom samoinicijativna humanitarna akcija probijanja pomorske blokade Dubrovnika za vrijeme okupacije tijekom Domovinskog rata.

  1. listopada 1991. godine, Dubrovnik je napadnut s kopna, mora i iz zraka, a već 17. rujna iste godine Jugoslavenska ratna mornarica uvodi potpunu pomorsku blokadu grada. U tom trenutku, u Dubrovniku je bilo oko 50.000 stanovnika bez vode, struje, hrane i lijekova.

Inicijativu za probijanje pomorske blokade i dostavu neophodne humanitarne pomoći iscrpljenim stanovnicima i izbjeglicama u Dubrovniku pokrenuli su u Zagrebu Fond za spas Dubrovnika Sveti Vlaho, Društvo hrvatskih književnika i Matica Hrvatska. Akcija je nazvana “Konvoj Libertas“.

Dana 28. listopada 1991. godine trajekt Slavija kreće iz Rijeke na svoj put prema Dubrovniku. Tijekom plovidbe konvoju se samoinicijativno priključuju turistički brodovi, koče, jedrenjaci, remorkeri i brojna manja plovila iz svih krajeva Jadrana.

U jutarnjim satima 31. listopada 1991. godine u dubrovačku luku Gruž uplovio je konvoj od 29 brodova. Brodovi su nosili dugo očekivanu pomoć okupiranom Dubrovniku

Dolaskom do Splita, konvoju se priključuje i predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipo Mesić, hrvatski premijer Franjo Gregurić i još poznatih osoba. Tijekom plovidbe prema Dubrovniku, konvoju se priključuju i turistički brodovi, koče, jedrenjaci, remorkeri i brojna druga manja plovila iz svih krajeva Jadrana.

Jugoslavenska ratna mornarica zaustavila je konvoj kod Mljetskog kanala i zapovjedila da se brodovi vrate. Ipak, nakon dužih pregovora i pretresa brodovi su propušteni u Dubrovnik. Gradu su donijeli pomoć u obliku lijekova i nužnih potrepština, no najveća je pomoć bila psihološka. Pri uplovljavanju konvoj je dočekalo više od 1.000 stanovnika napaćenog grada.

Odgovori