DREVNI HRVATI I SKITANJE

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Vijesti

“Sunčev narod” – po bogu Hora.

Drevna povijest Hrvata od Veda i sanskrita do starohrvatske mitologije

Prije nego su Hrvati prihvatili kršćanstvo, štovali su neka druga božanstva i imali vlastite običaje, kao i svi drugi europski narodi. 

Tokom povijesti hrvatska mitologija nikad nije bila obrađivana i bili su poznati samo sadržaji iz usmene predaje.

Prema jednom tumačenju, naziv Hrvat dolazi od Horvat, što potječe iz Indo naziv Harvat što vodi do Perzije i imena Harahvaiti. 

Međutim, Harahvaiti je prerađeno ime Sarasvati, vedske Boginje, Majke sanskrta, velike rijeke Rig Vede. Perzijanci su imali tendenciju zamijeniti sanskrtsko ‘S’ sa perzijskim ‘H’, tako da je riječ Harahvaiti zapravo Sarasvati. Dosta vremena se hrvatska mitologija promatrala u drevnom kontekstu i nije se uzimalo u obzir da je ona iako vrlo slična, koji neki žele utvrditi da je ”staroslavenskoj”, jer narod ”slaveni” nisu niti postojali, oni su bili narod od koji su drugi narod postali od. Ta riječ ”slavenstvo” treba se ukinuti, i reći kako stvarno pripada, nije slavenstvo, već Hrvatstvo, a to nekima nikako ne štima.

Stari Hrvati su sebe, prema starijim predajama, nazivali Sunčevim narodom, odnosno Sunčevim ratnicima, a štovali su Boga Hora i Svaroga, božanskog tvorca.

Eh, sada je li Vedska Indija i sanskrt drevni također dio Hrvata?

Većina hrvatskog naroda (Hrvati) kada je riječ o definiranju njihovog podrijetla i praćenja njihovih drevnih korijena, uglavnom navode Iran ili staru Perziju.

Prema akademskom tumačenju naziv Hrvat dolazi od ime Horvat što potječe iz Indo naziv Harvat. Što jednostavno znači isto, samo je drugačije napisano u drugim jezicima, a znači isto.

Perzijanci su imali tendenciju zamijeniti sanskrtsko ‘S’ sa perzijskim ‘H’, tako da je riječ Haravaiti zapravo Sarasvati. Takav primjer se može vidjeti kod riječi – ‘tjedan’, hapta, koja je u sanskrtu – sapta. Njihovo ime za ‘Sunce’, Hvar, u sanskrtu je Svar. 

U Avestanu nalazimo sedam rijeka arijske zemlje opisane kao hapta hendu, što očito dolazi od – sapta sindhuu, sedam rijeka u Indiji.

Konačno, tu su rijeke Irana, Haravaiti i Harayu – a zapravo su vedske rijeke Sarasvati i Sarayu. Dakle, ako ime Hrvat dolazi iz riječi Harvat koja pak dolazi iz Harahvaiti, moramo zaključiti da je izvor Sarasvati.

Nevjerojatna sličnost hrvatskih i sanskritskih riječi i imena.

Uzimajući u obzir sličnosti između hrvatskog i sanskritskog jezika, možemo samo zaključiti da je u nekom trenutku u dalekoj prošlosti vedska Indija bila prisutna u tim zemljama.

Hrvatska riječ med dolazi od sanskrtskog Madhu, koje je jedno od Krsninih imena. Ruska riječ „medvedev“ i Hrvatska „medvjed“ u prijevodu znače „onaj koji jede med“, a obje dolaze od Sanskrtske riječi Madhava, koje je također jedno od Krsninih imena, a u prijevodu znači „onaj koji opija poput meda“. Mislim da je jasno onda tko su ”Rusi”, ipak Hrvati su prolazili kroz Ukrajinu i sva ta mjesta. A neki su ostali tamo i živjeti, nisu nastavili s putovanje.

Prema znanosti, najstarije zabilježeno ime Harvat, pronađeno je u Mittani/Hurrian dokumentu koji je izdiktirao kralj Tusratta prije nekih 3500 godina. U dokumentu govori o njegovom Kraljevstvu kao Huravat Ehillaku.

Treba napomenuti da je kralj koji je izdiktirao ovaj 3500 godina star natpis bio Vedski/hindu kralj, Tusratta je iskrivljeno ime – Dasaratha, dasa je sanskrtska riječ i znači ‘deset’ a ratha je sanskrta riječ za ‘kola’.

Kralj Dasaratha, prema znanosti, bio je jedan od mnogih vedskih kraljeva koji su vladali u Kraljevstvu Mittani. Kronologija Mittani kraljeva glasi: Kirta – Suttarna – Baratarna – Parsatatar – Saustatar – Rtadharma – Suttarna II – Artashumara – Dasaratha – Mativasa – Sattuara – Vashasatta – Sattuara II.

Ti nazivi su Sanskrtski/Vedski. Suttarna je sanskrtska riječ za ‘dobrog’ sina; Dasaratha je sanskrtska za ‘deset kola’; Parsatatar je varijacija sanskrtske riječi Parasu, “onaj koji vlada sa sjekirom ‘; Mativasa je sanskritska riječ za ‘obitavalište molitve’; Ritadharma je sanskritska riječ za ‘pravu’ dharmu i Artashumara je sanskrtska riječ za ‘vjetrove pravednosti’.

Znanost potvrđuje činjenicu da su Kraljevstvom Mittani vladali vedski kraljevi. Napomenuti ćemo da se glavni grad Mittani kraljevstva zvao Vasukhani. Vasu na sanskrtu znači ‘bogatstvo’ a Khani znači ‘rudnik’ – ‘rudnik bogatstva’. Dakle, ako su korijeni hrvatske civilizacije usko povezani s Iranom i Perzijom, a posebno Mittani i Hetita, treba uzeti u obzir vedski utjecaj iza svega toga.

Hrvatski naziv za stvoritelja je Bog koji opet dolazi od sanskrtske riječi Bhaga, što znači Bhagavan – ‘Svevišnji Gospodin’. Još jedan lijep primjer – glavni grad Iraka, Bhagdad; Bhag dolazi od sanskrtske riječi Bhaga i dad dolazi iz sanskrtske riječi – dadati, što znači ‘dar’ – ‘Božji dar’.

Otok Hvar je najtoplija točka Europe, ima više sunca u jednoj godini nego bilo gdje drugdje. Njegovo ime, Hvar je perzijska riječ i znači ‘Sunce’, u Avesta – i Hvar je naziv za ‘Boga Sunca’. To još jednom pokazuje da su Hrvati jedno vrijeme bili u Perziji, međutim, valja primijetiti da je Hvar iskrivljena riječ sanskrtskog Svar što znači ‘Sunce’ ili ‘nebo’ i opet odražava perzijsku tendenciju pretvorbe sanskrtskog ‘s’ u perzijski ‘H’.

U hrvatskom folkloru, također možete pronaći ime Svar – kod božanskih ličnosti, kao što su Svarog i Mater Sva. Svarog znači “Bog Sunca”, „Bog neba „ a mater Sva je solarna Božica poznata kao” Majka neba’. Riječ „viđen“ podrijetlom dolazi iz sanskrtskog „vid“ što znači ‘vidjeti’ ili ‘znati’.

Iz ove sanskrtske riječi „vid“ smo dobili njemačku riječ „wit“ što znači “znati”, također smo dobili latinski „videre“ što znači ‘vidjeti’ i riječ „video“, što znači “za snimanje”. 

Ispod je tablica mnogih hrvatskih riječi koje su srodne sa sanskrtom. Hrvatski grad Bogdanov Vrh nosi zanimljivo ime koje u prijevodu znači “dar Božji”.

Bog dolazi od sanskrtske riječi Bhaga (‘Bog’) i Dan ili Dana, što znači ‘dar’. Bogdan i Bogdanović također su zanimljiva slavenska imena, Bogdanović znači „Bogdanov sin“. Vidimo iste korijene u imenu kao i u glavnom gradu Iraka – Bhagdad.

U sanskrtu imamo riječ Sveta što znači “svjetli”, “blistavi”, “bijeli”. Vede govore o nebeskoj regiji Svetadvipa. Dvipa (“otok”) i Sveta (‘mliječni’ ili ‘bijeli’), Svetadvipa znači ‘otok okružen mliječno bijelim oceanom’. Od sanskrtskog Sveta smo dobili hrvatska imena: Svjetlana ili Sveto – odnose se na ‘svjetlost’, ‘svijetli’, ‘čisti’ ili ‘sveti’.

Tradicija Hrvatske također ima Boga Svetovida, od sanskrtskog Sveta (‘svjetlo’) i Vid (‘vidjeti’).

Bog Svetovid se prikazuje u bijeloj, svijetloj boji s bijelom kosom, bijelom bradom, bijelom odjećom, na bijelom konju, sve odražava bijelo, svijetlo značenje njegova imena, Svatá-vid. U Hrvatskoj vidimo ovu sanskrtsku riječ Sveta u mnogim imena mjesta kao što su Sveta Marija – Sveta Nedelja – Sveti Durd – Sveti Ivan – Sveti Juraj – Sveti Lovrec – Sveti Martin – Sveti Petar .

Hrvatska riječ dom potječe iz sanskrtske riječi dam (‘kuća’). Riječ „dom“ nalazimo i u engleskim riječima kao što je „kingdom“ (kraljevstvo) i znači ‘kraljeva kuća’, a na sanskrtu imamo dampati što znači „gospodar kuće“. Slijede daljnji primjeri odnosa između hrvatskog i sanskritskog jezika.

Primorski grad Umag također odražava hrvatsko/iranski/vedski odnos. Umag se izvorno zove Magus, naziv najrelevantniji Irancima čiji svećenici su bili poznati kao Magi, magijski ljudi i Magus što na latinskom znači čarobnjak. Magus je nekada dio Ilirije, koji je poznat kao magijsko mjesto. Također, zanmo da su 3 Magi, odnosno 3 mudraca, došli Isusu, sada se prepoznaju kao tri kralja. I rečeno da je jedan iz pleme Hrvata, to jest, Gašpar.

U 11. stoljeću prije Krista Istru naseljavaju Histri – ilirsko pleme po kojemu je Istra dobila ime. Također je poznat kao Terra Magica, ‘ čarobna zemlja’. Akademici pričaju drugačiju priču objašnjavajući kako je Magus keltska riječ koja znači plodna zemlja.

Kelti su bili usko povezani s perzijskim Zoroastrianima, znali su ezoterijsko značenje pojma Mag i Magus – riječ „druid“ također znači „vidovnjak“, čak se u Bibliji spominje riječ Magi u smislu nadarenog vidovnjaka i proroka. Keltski kralj je također poznat kao Magus i njegovo ime ne znači ‘plodna zemlja’, već ga opisuje kao čovjeka velike mudrosti, (da tri mudraca).

Magus, izvorni naziv ovog priobalnog mjesta sada poznat kao Umag, može značiti puno više od “plodne zemlje ‘- možda odražava čaroliju Istre i Ilira. Izvor tih imena je vedsko/sanskrtski, Magu (‘čarobnjak’, ‘svećenik sunca “), riječ koja je izvor riječi Magic, isto kao što su Vede utjecale i na Zoroastrizam.

Hrvatska riječ „voda“ dolazi od sanskrtskog „Uda“ ili „Udaka“ i ima isto značenje. Ispod se nalazi tablica sa hrvatskim riječima koje su srodne sa sanskrtom.

Na sanskrtu riječ za znanje je „jnana“, od „jnane“ smo dobili grčku riječ „gnosis“ što znači znanje, a od „gnosis“ smo dobili englesku riječ „knowledge „ – Jna-na – Gno-sis – Kno-wledge.

U Hrvatskoj, na otocima Istre, postoje regije koje nose naziv – jnana. To su: Grisignana – Lisignana – Galignana – Antignana – Dignano and Visignano. Nemamo puno informacija o tim mjestima, osim što su vrlo drevna i naseljena više od 7000 godina.

Kali je otok uz obalu Istre, naziv je očito vedski, ipak je to otok u Hrvatskoj čiji jezik je teško razlikovati od sanskrta. Diljem regije možemo naći imena kao što su Kalinovac, Kalik i Kalinić. Drevna luka Budava je regija koja je nekoć bila glavna luka u Istri; na sanskrtu „buddhva“ znači „buđenje“.

U Hrvatskoj se također nalaze rijeke koje imaju izrazito sanskrtska imena. Rijeka Drava je glavna rijeka koja teče iz Italije i putuje kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku. U davna vremena bila je poznata pod nazivom Dravus, kako su je nazvali Kelti. Izvor imena ipak je sanskrt, Drava se sanskrtu znači „protok“, „fluidnost“ i „rijeka“.

Raša je hrvatska rijeka čije ime je vrlo povezano s vedskom Indijom, „Rasa“ je sanskrtska riječ za vodu, tekućinu, sok, okus, eliksir, nektar, bit, ljubav. U svetom gradu Vrindavanu u Indiji, gopije, koje su veliki bhakte Gospodina Krišne, plešu s Gospodinom i taj slavni ples je poznat kao rasa ples i izražava najveću rasu – ljubav prema Bogu. Također, riječ Raša, koju smo zaključila da je Hrvatska riječ, daje nam do znanje ako je tako, onda odakle na primjer, srbima riječ ”Raška” za njihovu staro ime od srbije? Eh da, tu se može malo razmisliti, koji su to tamo, tada, narod bio. Jer, Raška je izvorno bila velika hrvatska županija dok nije došla pod vlast Bugara, a ”Serb” povijesno označuje Hrvate na bizantskom pismu. Toliko o tome i ”srba”! Evo, još nešto, glavni grad je bio ”Stara Ras”, a jezik bio ”slavenski” sada znamo da je ”slavenski” je izvorno Hrvatski. Kojeg su promjenili druge države da nemaju asocijaciju sa Hrvatim, željeli biti svoj narod. Sve je ovo teorija, ali također, postoji dikumente, to sve treba povezati. Pa nije niti čudno što nitko ne želi istraživati Dolazak i proijeklo Hrvata. Sve je jasno, zar ne?

Sava je najveća rijeka Hrvatske, njezino ime na sanskrtu znači ‘voda’ i ‘izlijevanje’. Sava je pritok rijeke Dunav koji također teče hrvatskom, Dunav je nazvan po Vedskoj božici Devi Danu. Stan u Hrvatskoj znači mjesto, prebivalište. Izvor naziva stan je sanskrtska sthana što znači – pokrajina, prebivalište, mjesto, domena, regija, država, zemlja.

Vidimo da se to sthana koristi kao sufiks u imenima mnogih zemalja kao što su Turkestan, što znači zemlja Turaka, a također ga vidimo u nazivima Kurdistan – Uzbekistan – Kazikstan – Pakistan – Tadžikistan – Afganistan, itd. Ispod je posljednja tablica riječi čije sličnosti pokazuju drevnu vezu između dviju zemalja, Hrvatske i vedske Indije.

Izvorni naziv indo/iranske Boginje bio je Sarasvati ‘ona koja posjeduje vodu’. U Indiji je i dalje obožavaju pod ovim imenom koje je dalo male, ali vrlo svete rijeke u Madhyadesa – i (Punjab), dok je u Iranu Sarasvati postala, prirodnim jezičnim promjenama Harahvati, naziv sačuvan u regiji nazvan Avestan – Harakhvaiti i poznat Grcima kao Anacosia, regija bogatu rijekama i jezerima.

Izvorno, Harahvaiti bio personifikacija velike rijeke koja teče iz visoke Hare u more Vourukasa i izvor vode na svijetu, a baš kao što su lutajući Iranci nazivali velike planine u blizini kojih je živjela Hara, dali su ime Harahvaitis rijekama koje daju život a njihovi indijski rođaci su učinili isto.”

Svatko ima svoj zamisao kako i odakle Hrvati potječu, ja bilježim njihov put, kako su drugi istraživali, i probam složiti u neko, lakše izdanje, da se može lakše pratiti. Svi imamo svoje teorije, i što želimo vjerovati, i to je svačije pravo. Ja ću probati sve složiti kako mogu, i što je dostupno sa Izvorima. Bez izvora, neću pisati. Nema ”ja čuo, on reko’ i kazao”.

Naravno, budem i pisala o demanti od ovoga gore napisano, koji kažu da nije slično, to će biti preksutra.

Nastavak sutra, ovo je veliki članak.

Slika dolje je od boga Svarog.

PREUREDILA : Marica Marić 

IZVOR: Atma, Ivan Slamnig, Odsjek za komparativnu književnost, Zagreb James Cooper, Sutra Journal eter.info I Povijest Raška.

Odgovori