Dogvoren je nastavak preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja

Najave Nove obavijesti Vijesti

U Ministarstvu  hrvatskih branitelja 3. ožujka 2023. potpisan je Sporazum o suradnji na provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2023. godinu.

Preventivni sistematski pregled provodit će se se za hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 100 dana, dragovoljce te hrvatske branitelje koji se nalaze u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji. Uz navedene kategorije, pozivi će se uputiti njegovateljicama i njegovateljima 100%-tnih HRVI I. skupine.

Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama, a potpisivanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te ravnatelji zdravstvenih ustanova u kojima se provode pregledi.

Posljedice proživljenih traumatskih događaja iz Domovinskog rata i danas su vidljive te braniteljska populacija, posebno u području zdravlja, predstavlja ranjivu skupinu koja zaslužuje posebnu pozornost, rekao je ministar Tomo Medved te dodao da su protekom vremena i starenjem populacije sve izraženiji zdravstveni problemi većeg broja branitelja.

Raduje me činjenica da je odaziv na preglede sve veći, što je pokazatelj povjerenja u sustav, kako našeg ministarstva tako i u zdravstvene ustanove, koje su se dobro organizirale i osigurale veliki broj pregleda, koji su se u smanjenom obimu provodili i u vrijeme pandemije koronavirusa, istaknuo je ministar Medved.

Briga o zdravlju je iznimno važna, što stalno naglašavamo u paketu reformskih mjera zdravstvenog sustava koji smo pokrenuli i u kojoj poseban naglasak stavljamo na naše pacijente i važnost preventivnih pregleda u funkciji brige za zdravlje nacije, a hrvatski branitelji su svojim aktivnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu bili izloženi traumatskim događajima koji su bez sumnje ostavili traga, kako na tjelesno tako i na psihičko zdravlje , kazao je ministar Beroš te dodao da je Program preventivnih sistematskih pregleda iznimno važan.

Vlada kontinuirano stvara preduvjete za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, stoga pozivamo sve hrvatske branitelje, kao i sve naše građane, da se odazovu na preventivne sistematske preglede, istaknuo je Beroš.

Ovom prigodom ministar Medved poziva sve hrvatske branitelje da se odazovu pozivu na preventivni sistematski pregled, kao i one koji nisu dobili poziv, a osjećaju zdravstvene poteškoće da se jave Ministarstvu, područnim odjelima ili koordinatorima u zdravstvenim ustanovama kako bi u što kraćem roku obavili pregled. Svima koji surađuju na provedbi ovog Programa zahvalio je na dosadašnjoj suradnji.

Na kraju svečanosti ministri Medved i Beroš te ravnatelj Capak uručili su primjerke Sporazuma nazočnim ravnateljima i predstavnicima zdravstvenih ustanova u kojima će se i ove godine provoditi preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja.

Vlada je na sjednici 17. veljače Zaključkom usvojila Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2023. godinu, za što su osigurana sredstva u iznosu od 1.800.000,00 EUR te se za navedeni iznos planiraju osigurati pregledi za 15.500 hrvatskih branitelja, stoji u priopćenju MHB.

Odgovori