Danas je u Topuskom obilježena 33. obljetnica postrojavanja Prvog hrvatskog redarstvenika

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas, 4. kolovoza 2023. u Topuskom, obilježaena je 33. godišnjice Prvog hrvatskog redarstvenika, a svečanosti obljetnice prisustvovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Obilježavanje 33. godišnjice postrojavanja „Prvog hrvatskog redarstvenika“ započelo je u jutarnjim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Topuskom te Svetom misom za poginule branitelje.

U svom pozdravnom obraćanju ministar Božinović istaknuo je: „Zadovoljstvo je biti danas ovdje na 33. obljetnici nakon što ste se prvi puta postrojili kao najhrabriji, najiskreniji hrvatski domoljubi, kao prvi hrvatski redarstvenici i prvi branitelji naše Domovine.

S ponosom mogu istaknuti kako smo se i danas, na dostojanstven i primjeren način, prisjetili vaše neizmjerne uloge i obilježili obljetnicu tog postrojavanja prvog hrvatskog redarstvenika, koji se dogodio 5. kolovoza 1990. godine. Dakle, kada ste hrabro, bez imalo ustručavanja, se upustili u nepoznato, ne znajući što možete očekivati i s kakvim ishodom. Kasnije se pokazalo kako je taj znakoviti datum postao, ja bih se usudio reći, najbitniji datum u novijoj hrvatskoj povijesti – pet godina kasnije donio je trijumf i slobodu našem narodu, kojima smo svjedočili svi i u Hrvatskoj, ali i izvan naših granica“, nastavio je ministar.

Naglasio je da su okupljanje i postrojavanje prvih hrvatskih redarstvenika pokazali svima da u Hrvatskoj žive ljudi koji žele živjeti u slobodi, u samostalnoj državi, biti dio demokratskog, civiliziranog svijeta:

  • „Vođeni domoljubljem i samopouzdanjem, kao prvi redarstvenici, bili ste bespogovorno spremni na najveću žrtvu, na služenje svome narodu, na obranu nove, demokratske hrvatske države.“

Hrvatska policija bila je prva s legitimitetom i kapacitetom organizirane obrane u počecima Domovinskoga rata te je dala neprocjenjiv doprinos stvaranju hrvatskih oružanih snaga.

Uz ministra Božinovića, sudionicima svečane akademije prigodno su se obratili i predsjednik podružnice udruge Prvi hrvatski redarstvenik Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić, predsjednik udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Špiro Janović te izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Povjesnica :

Nakon provedenih prvih višestranačkih izbora i konstituirajuće sjednice novog, demokratski izabranog višestranačkog Sabora SRH (30. 5. 1990.) i narušavanja javnog reda i mira u dijelovima Hrvatske s većinskim srpskim stanovništvom, pokrenulo se pitanje brojčanog povećanja hrvatskih redarstvenih snaga.

Povećanje redarstvenih snaga formalno-pravno se moglo provesti jedino u skladu s postojećim saveznim i republičkim zakonima, te je uporište za tu odluku dao članak 25. Zakona o unutarnjim poslovima, temeljem kojega je Republički sekretarijat za unutrašnje poslove prema potrebi društvene situacije ili političkog stanja, mogao prema vlastitoj procjeni formirati onoliki broj jedinica posebne namjene koliko smatra dostatnim.

U srpnju 1990. godine republički sekretar za unutrašnje poslove (ministar unutarnjih poslova) Josip Boljkovac zapovjedio je ustrojavanje tečaja za hrvaztske redarstvenike.

Kriterij za odabir zapovjednika i instruktora bila je profesionalnost i dobrovoljnost za preuzimanje dodijeljenih dužnosti, a većina odabranih imala je potrebna policijska znanja, dok su zapovjednici bojni i satnija završili Vojne akademije u tadašnjoj JNA.

Već 1. kolovoza održan je prvi sastanak Zapovjedništva, a 5. kolovoza 1990. godine započeo je Tečaj za obuku policijskih službenika.

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu po prvi puta postrojeni su Prvi hrvatski redarstvenici – hrvatski policijski službenici koji su kao predstavnici nove demokratske hrvatske vlasti, kako ih je tri dana kasnije u svom povijesnom govoru nazvao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, započeli organiziranu obranu Lijepe Naše i tu ulogu vješto držali u svojim rukama sve do osnivanja hrvatske vojske, stasale upravo na njihovim temeljima – Prvi hrvatski redarstvenici bili su zametak oružanih snaga u Domovinskom ratu.

Tečaj je započelo oko 1700 kandidata, a tijekom cijeloga kolovoza pristizali su novi kandidati, te je formirana brigada policije – prva legalna hrvatska oružana postrojba u novoj hrvatskoj državi.

Prvim hrvatskim redarstvenicima popunjene su Antiteroristička jedinica Lučko te druge elitne hrvatske oružane postrojbe u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova i Zbora narodne garde.

Od tog 5. kolovoza 1990. godine, hrvatska je policija rasla, razvijala se i svoju vrijednost potvrđivala tijekom čitavog Domovinskog rata, a krunu doraslosti i značaja za pozitivan tijek i ishod rata, doživjela kroz naše najvažnije vojno redarstvene akcije Bljesak i, odlučujuću – Oluju.

Izvor : MUP / Prvi hrvatski redarstvenik

Odgovori